Karriere

Er du i konflikt med en kollega? 5 gode råd

Bør jeg ta det opp med en gang, bør jeg snakke med en tredjemann? En arbeidskonflikt kan gå på nervene løs, men les i det minste disse enkle tipsene før du begynner å lete etter en ny jobb.

Publisert: 1.oktober 2020, Ingrid Reigstad

1. Ta et skritt tilbake

En liten konflikt kan føre til mistro og sladder, som i neste omgang fører til allianser på arbeidsplassen og et dårlig arbeidsmiljø. For å hindre eskalering bør du først ta et skritt tilbake. Har du prøvd å vende blikket innover? Er det andre grunner til at du ble irritert eller frustrert av en kommentar eller en situasjon? Har du en dårlig dag, noe annet som gnager? Er det noe du har misforstått?

2. Søk råd i 360 grader

Du bør ikke vente for lenge med å prate med den det gjelder. Men i mellomtiden kan du søke råd. Tenk gjennom ditt nettverk utenfor arbeidsplassen. Er det noen du har tillit til som kan lytte til din fremstilling, men likevel prøve å se saken fra begge sider, og dermed hjelpe deg til bedre oversikt? Ikke bland andre arbeidskollegaer inn i denne fasen, men søk råd og kunnskap i ditt 360 graders nettverk.

3. Løs konflikten på laveste nivå

Foreløpig har du bare gjort deg noen tanker. Du har prøvd å forstå den situasjonen som har oppstått. Du har også sørget for at ingen andre på arbeidsplassen vet noe sikkert om konflikten. Nå må du handle, og det lureste er å henvende seg direkte til den personen det gjelder. Bruk av mail eller sms kan bare skape flere misforståelser, så be om en personlig samtale, ansikt til ansikt, slik at du også fanger opp non verbale signaler.

4. Legg det på deg selv

Inngangen til en slik samtale kan være vanskelig, tenk om det bare handlet om en liten misforståelse, kanskje din motpart hadde en vanskelig dag? Et godt tips er å legge problemet på seg selv, som betyr at du forteller om din opplevelse av noe som ble sagt eller gjort. Ikke kom med anklager, og gi din motpart god tid til å forklare sitt syn på saken. I mange situasjoner er en slik samtale nok til å renske luften for godt. Men det kan også hende at motparten ikke ønsker dialog, eller du forstår at noe annet ligger bak, at motparten ikke er helt sannferdig. Da må du nesten hente inn en tredjepart.

5. Velg riktig mekler

Du har sikkert noen tanker om hvem som hadde vært en fornuftig tredjepart. Men det er ikke sikkert din motpart synes det er en god ide om du henter inn din advokat, din personlige venn eller en annen arbeidskollega. Fra nå av må du trå formelt riktig. Din HR-avdeling kan gi råd om prosessen, og har taushetsplikt, men har i første omgang ingen meklerrolle. Hvis du har en konflikt med en likestilt arbeidskollega, så er det mest naturlig å trekke inn nærmeste leder. Hvis du er i konflikt med din leder, kan verneombudet delta som mekler eller gi råd om å hente inn ekstern hjelp, for eksempel fra bedriftshelsetjenesten.

Husk: Når en arbeidskonflikt tårner seg opp til å bli uløselig, er det ofte fordi det har gått for lang tid. En tidlig invitasjon til åpen dialog er derfor vårt beste råd. Lykke til.