Arbeidsgiver

Humørfylt arbeidsdag er gull verdt

Det lønner seg å ha det gøy på jobb. Det er både forskere og gullduoen Karsten Warholm og Leif Olav Alnes enige i.

Publisert: 16.september 2018

På tampen av en gullkantet friidrettsesong er det ikke bare nervepirrende innspurter og jubelscener med store, norske flagg og en vikinghjelm vi husker. Det tilsynelatende alltid gode humøret til verdensmester på 400 meter hekk, Karsten Warholm, og trener Leif Olav Alnes – og ikke minst det humoristiske samspillet dem imellom – har også gjort inntrykk.

– Humoren og latteren er i høyeste grad ekte, bekrefter gullduoen, som ikke skrur av fliret før like før startskuddet går.

– Rett før konkurranse er fokuset på å gjennomføre oppgaven som den beste versjonen av meg selv, og det krever full konsentrasjon. Men den konsentrasjonen er lettere å oppnå om jeg går seint inn i den siste fasen av forberedelsene, forklarer Karsten Warholm.

Lystbetont hverdag
Selv om det i utgangspunktet er to gladgutter vi har med å gjøre, er det å ha det hyggelig på jobb også en viktig delstrategi for å nå hovedmålet om å stadig løpe fortere.

– Det er et veldig viktig element for trivselen vår og for å kunne beholde gleden over å gå på jobb og gjøre de tingene som er enda viktigere for prestasjonsevnen, mener friidrettsstjernen og utdyper:

– Det er viktig å ha en god tone når vi skal tilbringe så mange timer sammen i løpet av en dag. Det at vi trives i hverandres selskap gjør at vi synes det er lystbetont å stå opp og ta fatt på det harde treningsarbeidet.

Gulloppskrift å kopiere
Denne delen av gulloppskriften kan det lønne seg for også helt andre virksomheter enn Team Warholm å kopiere. Å gjøre en innsats for at de ansatte skal synes det er hyggelig på jobb er ikke bare en HMS-forpliktelse – i lengden kan det påvirke både produktiviteten og dermed inntjeningen til selskapet.

Forskning viser nemlig at indre motivasjon har større effekt enn ytre motivasjon når det gjelder resultatoppnåelse og prestasjoner over tid.

Indre versus ytre motivasjon
I psykologien står den såkalte selvbestemmelsesteorien sterkt. Den er utviklet av de amerikanske psykologene Edward Deci og Richard Ryan, som grovt sett deler motivasjonen vår i to typer: Den ytre og den indre.

Mens den ytre motivasjonen typisk påvirkes av faktorer som ulike former for belønninger og goder, kan din indre motivasjon forklares med at dette er noe du har glede av å holde på med. Og det handler ikke bare om å jobbe i et hyggelig miljø.

Ulike kilder til indre motivasjon
– God stemning er bra, men det kan ikke kompensere for oppgaver som ikke oppleves som relevante og meningsfylte, sier professor Bård Kuvaas ved Institutt for ledelse og organisasjon ved Handelshøyskolen BI.

Vår motivasjon som kommer innenfra er altså en sammensatt drivkraft:

– Blant kildene til indre motivasjon er opplevelsen av autonomi, altså det å kunne utøve skjønn i utføring av arbeidet, viktigst. Deretter kommer opplevelsen av tilhørighet, hvor jo gode relasjoner og god stemning er relevant, og til slutt opplevelsen av å mestre, forteller Kuvaas.

Og nettopp mestringsfølelsen er det som driver Karsten Warholm. – Jeg liker å trene og konkurrere og se fremgang i det arbeidet jeg legger ned, svarer han når vi lurer på hva som driver ham til å jobbe så hardt og ofre så mye over tid. – Og i tillegg har vi et godt team som jobber godt sammen og som i tillegg har det gøy på trening.

Viktig å reise hjem med smil om munnen
Og selv om det bare finnes én Warholm/Alnes-duo, mener de to selv at humør-filosofien kan overføres til andre virksomheter.

– En løsningsorientert tilnærming med positivt miljø har jeg vanskelig for å se at kan slå dårlig ut, sier suksesstreneren Alnes og oppsummerer:

– Vårt mål for hver eneste dag er å reise hjem igjen med et smil om munnen. Å vite at jobben er utført, men likevel kjenne at det var kjekt å være der, og glede seg til neste dag på jobb med harde tak og god stemning.