Hva kan DU gjøre for arbeidsmiljøet?
Flere undersøkelser bekrefter at arbeidsmiljøet i en bedrift ikke bare påvirker medarbeiderne som jobber der, men også bedriftens økonomiske vekst. Men hva kan DU gjøre for å skape et godt arbeidsmiljø? Et godt arbeidsmiljø blir utviklet i et samarbeid mellom ledelse og medarbeidere. Tenk derfor gjennom din rolle og hva du kan bidra med.

Se verdien av kaffepraten
De fleste har et prosjekt eller en utfordring som opptar dem i hverdagen. Gjør en innsats for å huske hva kollegaene dine driver med. Still oppfølgende spørsmål, vis interesse. Vit også at smil og latter kan smitte. Og husk hovedregelen for kollegaprat: snakk med hverandre og ikke om hverandre.
Vær lekekamerat når det trengs
Som leder er det viktig å sette av midler, tid og resurser til sosiale og faglige aktiviteter. Som medarbeider har du et ansvar for å delta i aktivitetene, også når du blir tvunget utenfor din komfortsone. Husk at du kan komme med forslag selv. Har du for eksempel en hobby du brenner for? Ta med deg kollegene på det du synes er gøy – her i Jobzone har vi for eksempel hatt spillkveld, skitrening, løpegrupper, gokart og frisbeegolf, for å nevne noe.
Stol på hverandre
For noen av oss er det naturlig å vise tillit til dem vi omgås. For andre sitter det lengre inne. Det kan nok lønne seg å være skeptisk i noen situasjoner, kanskje når du møter en ivrig selger, men du har ingenting å hente på å vise mistillit på arbeidsplassen. Stol på at kollegene dine gjør jobben sin best mulig og at de fokuserer på egne oppgaver. Stol på at det er dine ledere som ser avvik fra denne hovedregelen.
Vis profesjonell omtanke
Alle opplever tunge perioder fra tid til annen og som medarbeider er det fint å være der for kollegaene sine. Tenk om en av dine kollegaer har vært i begravelse. Det er lett å gjemme seg på kontoret og tenke at personen har nok med sitt, men kom deg ut, kondoler og spør hvordan det går. Som leder er det også fint å gi kollegaen rom for å ha det vanskelig. Noen trenger tid, mens andre trenger omtanke i en vanskelig prosess. Vurder din relasjon og mulig rolle i situasjonen, kanskje hviler det på deg å ta et initiativ til at dere gjør noe sammen.
De samme har ikke alltid rett
Det er også undersøkelser som viser at medarbeidere som får bruke styrkene sine mer engasjerte. Dessuten presterer de bedre og det er mindre sannsynlighet for at de vil forlate jobben. Fordel derfor oppgaver basert på de ulike kompetansene som er innenfor et arbeidsteam, og gi rom for at hver enkelt får jobbe med det de er gode på. Mange møter er altfor forutsigbare. Enten du er medarbeider eller leder, bør du være bevisst på at alle stemmer blir hørt i møter. Vær åpen for innspill, ikke bare for resultatets skyld – men også med tanke på arbeidsmiljøet, som til syvende og sist blir samme sak.