Karriere

Slik nailer du første dag i ny jobb

Å starte i ny jobb kan være nervepirrende. Kroppen bobler over av adrenalin og det kan være utfordrende å holde hodet kaldt. Men frykt ikke, med hjelp fra vår karriererådgiver og rekrutterer, Trude Skarstein Phillips skal vi guide deg gjennom alt du trenger å vite før din første dag.

Publisert: 26.mai 2021

Med 15 år bak seg som rekrutterer og en master i karriereveiledning i sekken, har Trude Skarstein Phillips god erfaring med å følge medarbeidere ut i ny jobb. -Det er både rekrutterer og medarbeider sitt ansvar at første dag blir best mulig, forteller hun. -Arbeidsgiver skal ha et onboardingprogram, men vi vet dessverre at dette ikke er praksis i alle bedrifter. Her er det i tillegg en stor forskjell mellom faste stillinger og medarbeidere som jobber via bemanningsselskap eller vikariater. Det er derfor viktig at du selv tar ansvar for å få den innføringen du trenger.

Trude Skarstein Phillips har 15 års erfaring med rekruttering og en master i karriereveiledning. Her deler hun sine beste tips med deg som skal ut i ny jobb.

Ring din nærmeste leder

Phillips oppfordrer nye medarbeidere til å være nysgjerrig og stille spørsmål: -Noen dager i forveien bør du ta en telefon til nærmeste leder og spørre om det er noe spesielt du bør tenke på eller ta med. Dette viser at du er engasjert og ansvarsfull. Om du er usikker på hvordan du skal kle deg kan du også spørre om kleskode, forteller Phillips.

Ta initiativ, men med måte

Når du møter opp på jobb gjelder samme prinsipp. Lær arbeidsplassen å kjenne ved å stille spørsmål. -Om du har flexitid, bør du møte opp tidlig de første dagene og senere finne ut om dette er noe kollegaer benytter seg av, forklarer Philips. En god måte å bli kjent med både bedriften og kollegaene dine på, er å spørre folk om jobbene deres og hva de driver med. Spørsmål er en viktig forutsetning for læring, og ingen er for dumme. Dog bør de være gjennomtenkt med formål om læring og man skal ikke stille spørsmål bare for å spørre. Husk å ha mobilen på lydløs slik at du kan vie din fulle oppmerksomhet til dine nye bekjentskaper.

Obs: Som ny har man ofte mange ideer og tanker til forbedringer i bedriften. Det kan være lurt å spare disse til du vet mer om beslutningsprosessene, miljøet og kulturen. Det som fra din side er ment som et positivt innspill kan i verste fall bli oppfattet som kritikk av andre kollegaer. Generelt bør du være ydmyk og lyttende de første dagene, still deg gjerne nøytral i en diskusjon.

Hva kan du gjøre for bedriften?

I forkant av en ansettelse er det vanlig med en forventningsavklaring. Denne kan du bruke som referansepunkt når du skal innfri på arbeidsoppgaver og væremåte. I tillegg bør du spørre deg selv hva du kan gjøre for kollegaer og bedriften. Finnes det et system som bør sorteres eller en overarbeidet kollega du kan hjelpe?

Kartlegg det praktiske

-Det er faktisk positivt å være nervøs første dag. Det viser bare at du er lysten på jobben, forteller Phillips. - Men når man er spent og nervøs, er det lett å bli litt distré. For å unngå unødige tabber bør du derfor følge denne sjekklisten dagen før:

  • Legg inn navn og telefonnummer til nærmeste leder på mobilen og sørg for å ha nok strøm.
  • Tilrettelegg for å møte tidsnok: finn ut hvor inngangen er, planlegg reiseveien og sørg for at du vet hvor du kan parkere.
  • Husk aktuelt utstyr og identifikasjon.

Til slutt minner Phillips om at alle du skal møte har vært ny på jobb en gang, til og med lederen du skal møte. Alle blir spente når de skal møte nye mennesker, og på samme måte som at du er spent på å møte dine kollegaer, er de spente på å møte deg. Ta et pust i bakken når du kjenner på nervene og slapp av, dette nailer du!